"הגיורת" היא סדרה של 20 דימויים שנולדה מתוך נוף ילדותי, חוויתי כבת לאם גיורת, ומשקפת את המסע האישי והקולקטיבי של נשים בתהליך הגיור. זוהי חקירה אמנותית המתמקדת בחוויה הפרטית של אמי ובחוויות דומות של גיורות אחרות. בהן התמודדות עם כבוד האדם, זהות גוף, והשפעות הכוח הפטריארכלי.
אני, גדלתי על פני רקע של טראומה וזיכרונות מהתהליך שאמי עברה בסוף שנות ה 60 כאשר הייתה חיילת. אמי תיארה את חוויית הגיור בפסלים מבטון שיצרה בזמן לימודיה באוניברסיטת חיפה. הפסלים בגובה מטר. אימי יצרה 3 סדרות של גרציות, בכל סדרה היו 3 גרציות, סה"כ 9 גרציות בגובה מטר שהיו מאד נוכחות בחיינו וחיו איתנו בבית 24/7 , נשים עייפות, מלאות בצלוליטיס. התחושה שאני התמודדתי איתה, בחיים לצידם התמקדה בבדידות, ריקנות, ופחד.
סדרת הדימויים שלפניכן, מבקרת את האופן שבו הגיור, טקס שכולל טבילה במקווה, יכול להפוך לחוויה פוגענית, במיוחד כשהוא מתבצע בנוכחות רבנים גברים, הצופים בטובלות היוצאות עירומות כשאליהן כותנות שקופות וטבולות במים. טקס שמשדר חוסר כבוד ואף בזיון. הכותנות השקופות שבהן נדרשו הנשים להתלבש, הן סמל לחוסר ההגנה ולחשיפה המוחלטת בפני הרבנים. זו חוויה שלימדה אותי לקרוא טיגר על מנהגים שמעמידים את הנשים הגיורות במקום של חולשה ובזיון. דבר שגרם לי לא להגיע למקווה אף יום מחיי, גם לא ביום חתונתי.
אני עוסקת בדימויים אלו גם במימד הרוחני העמוק של התהליך, מימד שהוא אמור להוות את ליבו של הגיור. עבור רבות מהנשים, המסע הרוחני הוא הזדמנות לחיבור עם עקרונות גבוהים יותר, מסורת עתיקת יומין, וקהילה רוחנית מגוונת. עם זאת, החוויה הפוגענית שחלקן עברו בתהליך הגיור, כפי שהוא מתואר דרך עיניים של אמי שהתגיירה בסוף שנות ה-60, יכולה לרסק ולפגוע במסע זה. בעידן שקדם לתנועת #MeToo, דיונים על כבוד האדם, גבולות והסכמה לא היו חלק מהמודעות הציבורית כפי שהם היום, והפצעים שנגרמו , השאירו צלקות לדורות הבאים. לכן זה ממשיך להדהד ואני מנסה להביא לידי ביטוי את הסתירה בין הציפייה לקדושה לבין המציאות הקשה והפוגענית שחוו נשים רבות. אני מעלה שאלות על אופן ההתמודדות, עם האפשרות לריפוי, במיוחד בעולם שהשתנה והתפתח מאז. האם ניתן למצוא דרך לשקם את הרוח השבורה ולהתמודד עם הצלקות הנשארות?
הצלקות שהשאיר התהליך מדגימות את האירוניה הכואבת שבלב המסע הרוחני הזה – חיפוש אחר קדושה וטהרה, שנדרס על ידי חוויות של ביזיון וחוסר כבוד. הפגיעה ברוח של המתגיירת יכולה ליצור מכשול רוחני גדול, שבו הנפש המחפשת מציאות רוחנית גבוהה נאלצת להתמודד עם הכאב והפגיעה העמוקה שחוותה.
הדימויים נוצרו על ידי מיזוג צילומים שלי, של מבנים ברוטליסטים וצילומי נשים, מיזוג שנעשה על ידי בינה מלאכותית ומניפולציות בפוטושופ. כדי לשדר עוצמה ואינטימיות מול קור וריחוק. הברוטליזם משמש כמטאפורה לכוח ושלטון, בעוד הנשים מייצגות יופי ואלגנטיות בתוך אווירה של דיכוי ואילם. הדמויות בתערוכה עטופות בבד ורוד פסטלי, מוצגות כחלק מטקס חסר פנים ואישיות, מה שמדגיש את האיבוד הזהותי והבדידות בתהליך הגיור.
המטרה היא ליצור תחושה של ניכור ובדידות, גם בנוכחות דמויות אחרות, ולהדגיש את הכפייה והאחידות המוטלת על הנשים במהלך הגיור. השימוש באור וצל, והמרחק בין הדמויות לצופה, מעצים את הדרמטיות ומשדר חוזק, נחישות, ועוצמה פנימית במול עולם חיצוני קר וחסר פנים.
"הגיורת" אלו דימויים שמזמינים למחשבה ולדיון על התהליך האישי והקולקטיבי של הגיור, תוך הצגת ביקורת על הדרך שבה התהליך יכול להיתפס ולהשפיע על המתגיירות. היא קוראת להכרה בכבוד האדם ובזכות לזהות עצמאית ומכובדת במהלך ההתמזגות בתוך הקהילה היהודית. היא מעלה את השאלות הקשות ומזמינה את הציבור להתמודד עם העבר, עם ההווה, ועם העתיד שאנו רוצים ליצור – עתיד שבו הקדושה והטהרה אינן מתבצעות על חשבון הנפש, אלא בהרמוניה עמה.